Следва

„Тя държеше на най-скъпото и кръсти сина си на комикс“: 5 нелицеприятни факта за Меган Маркъл от новата книга на Том Бауър

Всяка вечер кулинар: божествено проста Шарлота с ябълки

Как прелестно ухае това масло с тези ябълки, с тази канела...  

Food преди 1 година

Август и септември определено са месеците на щруделите, печивата с ябълки, печените плодове с канела и орехи и прочие вариации, защото количеството реколта и времето не ни оставят друг избор, а и ние не се противим. Уютните сладкиши на последните летни седмици започват и завършват с нейно величество Ябълката, а най-хубавото е, че един от най-великите сладкиши с ябълки - Шарлотата, е лесна, прекрасна, вкусна и приятна за приготвяне. Горещо нежно тесто, меки печени резенчета ябълка, чийто аромат, ако желаете, може да бъде подсилен с канела и ванилия, много масло, усещане за безвремие - това е накратко великата наслада за сетивата, която датира от XV-ти век, според историците и идва от английската дума charlyt или ястие, приготвено от разбити яйца, захар и мляко. Нито едно чаено или кафееено парти не може без такъв пай. Поради важността на сетивните радости, днес представяме една нежна рецепта за много "мързелива" шарлота, която става за 10 минути >>> а процесът е радост. 

Продукти:

  • средна ябълка - 3 бр.
  • брашно - 160 грама
  • масло - 100 грама
  • бакпулвер - 1 ч.л
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 180 грама
  • ванилова захар - 1 ч.л
  • канела - 1/2 ч.л
  • бита сметана за сервиране

Метод на приготвяне:

1. Ябълките се обелват и нарязват на кубчета по около 1,5 см.

2. В купа с блендер разбийте брашното, студеното масло и бакпулвера.

3. Отделно разбийте яйцата и захарта до побеляване и максимално увеличаване обема на масата.

4. Разбъркайте двете смеси - брашнената и яйчената, след което добавете ябълките към полученото тесто.

5. Прехвърлете в намазнена форма, поръсете отгоре с канела и печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса. Готовността на сладкиша определяме когато клечката, с която го боцнем, излезе суха, което означава около 30 минути. Извадете готовата Шарлота от фурната и оставете да престои във формата за 15 минути, след което я извадете и охладете.

6. Сервирайте с бита сметана към кафето или чая.  

Всяка вечер кулинар: що е поширано яйце и как да ни се получи

More Food