Следва

Приказката свърши: раздялата на Венсан Касел и Тина Кунаки

Да ти сервира робот - безпогрешно обслужване или свят на студенина?

Искаме или не, роботите-сервитьори съвсем скоро могат да се превърнат в основна практика в ресторантите

Food преди 1 година

Представете си, че влизате в любимия си ресторант, а на вратата ви посреща робот на височината на кръста - “любезно” ви въвежда във вътрешността на заведението, настанява ви на масата и безпогрешно взима поръчката, сервира ястията и маркира банковата ви карта, за да си платите. Това съвсем не е сцена от фантастичен филм за далечното бъдеще, а действителност, която може да бъде забелязана в много американски и европейски ресторанти. Все още звучи, ако не стряскащо, то поне странно и неестествено, но никак не е изключено съвсем скоро роботите да бъдат нашите нови сервитьори.

Роботизирането на ресторантьорството - за или против?

Като всичко останало, и по този въпрос мненията са крайно противоречиви. По-напредничавите с радост приветстват нововъведенията и смятат, че това спестява много човешки труд и е отличен начин за справянето с недостига на персонал в индустрията. Други обратно - тотално отричат позитивността на подобна практика и смятат, че това е просто трик, но всъщност има много препятствия, които ще затруднят роботите в работата им - стълбища, летни градини и т.н.

Факт е, че през последните години продажбите на този вид роботи се увеличиха рязко и вече десетки хиляди се плъзгат из салоните на заведенията по цял свят, съобщават от Асошиейтед прес. “За мен няма съмнение, че светът се движи в тази посока”, каза Денис Рейнолдс, декан на колежа “Хилтън” в университета на Хюстън. Ресторантът на колежа прибягва до услугите на робот през декември миналата година и според Рейнолдс той е облекчил натоварването на персонала и е направил услугите по-ефективни.

“Ресторантите са доста хаотични места, затова е много трудно да се внедри автоматизация по наистина резултатен начин”, каза Крейг льо Клер, вицепрезидент на консултантска компания "Форестър" по изследвания в автоматизацията.

Въпреки това роботите се разпространяват. Калифорнийската компания "Беър роботикс" представя през 2021 г. робота си Серви и до края на годината се очаква 10 000 такива робота да заработят в 44 американски щата и в чужбина. Китайската "Пуду роботикс", създадена през 2016 г., вече е осигурила над 56 000 робота сервитьори по света.

“Тревогите от пандемията по отношение на хигиената и възприемането на нови технологии като менюта с QR код подготвиха почвата за навлизането на роботите”, твърди Картик Намасиваям от бизнес колежа на щатския университет на Мичиган. Всъщност, това действително е доста по-хигиенично сигурен начин да получим храната си.

От друга страна, в такава технологична среда, в която и без това живеем, още повече ще изгубим контакта си с хората, а една от основните функции и преимущества на ходенето на ресторант е непосредствения контакт с другите, включително и сервитьорите. Всеки може да си спомни за поне един ресторант, в който е влязъл, а любезния сервитьор или дори собственикът го е посрещнал с широка усмивка, пошегувал се е, когато е взимал поръчката и е сервирал с толкова любов, че просто е усмихнал деня ви. Да, това е чарът на малките, китни ресторантчета по морето, които обичаме да посещаваме, заради атмосферата, храната и самото обслужване. Това са ресторантите, които посещаваме в забързания си работен ден и знаем, че ще оправят настроението ни с истинска, човешка топлина.

Роботите може би ще работят по-бързо, по-точно и по-хигиенично. А може би не. Но със сигурност няма да ни дадат усещането, че живеем в един свят с други хора и че непрекъснато си взаимодействаме с тях. Вие как мислите - роботи ли не?

More Food