Следва

„Само ние двамата“ в кината от 1 декември

Любим на критиката, по действителни събития и абсолютно скандален: "May December"

Фаворитът от фестивала в Кан с участието на Джулиан Мур, Натали Портман и Чарлз Мелтън 

Movies & TV преди 5 месеца

Наградите Оскар 2024 не са далеч зад хоризонта и повечето от филмите-претенденти за отличието вече могат да бъдат изгледани и анализирани секунда по секунда. Лентата, която набира все повече популярност от дебюта си в Кан до сега, е “May December”. Събитията в нея са по действителен случай, а актьорския състав е повече от впечатляващ.

Сюжетът ни разказва за актрисата Елизабет Бери (изпълнена от Натали Портман), която пътува до Савана, Джорджия, за да се срещне с противоречивата Грейси Атертън-Ю (Джулиан Мур в ролята). Грейси става печално известна с връзката си с Джо Ю (Чарлз Мелтън), с когото се запознава още когато е непълнолетен.

Филмът е вдъхновен от истинската история на Мери Кей Летурно и Вили Фуалау. Колко и какво е взаимствано, разказваме >>>

Коя е Мери Кей Летурно?

Мери Кей Летурно е начална учителка в училище в Буриен, Вашингтон. През 1996 година, когато е на 34, тя започва връзка със свой ученик - 12-годишния Вили Фуалау. По това време Мери е омъжена и има четири деца, но твърди, че е подлагана на насилие от страна на съпруга си.

Няма нито морален, нито юридически закон, който да одобри действията  на Мери и година по-късно тя е арестувана, след като роднина на съпруга ѝ се свързва с полицията. Летурно е призната за виновна по две обвинения за изнасилване на дете и е осъдена на шест месеца затвор. Докато излежава присъдата си обаче разбира, че е бременна и ражда първото си дете от Фуалау през май 1997 година (четете още: Кан 2023: 11-те филма, които всички чакат и защо).

Сериозните последици не спират Мери и въпреки наложената от съда забрана, тя продължава връзката си с Вили. Съдът установява нарушението на наложения режим и я осъжда на още седем години затвор. Както и преди, докато излежава втората си присъда, Летурно ражда втората си дъщеря от Фуалау на 16 октомври 1998 година.

Мери Кей Летурно е официално освободена през август 2004 година. Тогава 21-годишният Вили убеждава властите да отменят заповедта за забрана на контактите с нея и двамата се женят на 20 май следващата година.

Бракът им продължава 12 години преди Фуалау да подаде молба за развод през 2017 година, а краят на връзката им е официално потвърден през 2019. Според източници, приближени до Вили Фуалау, с годините той е осъзнал какво точно се е случвало и, че това не е била здравословна връзка от самото начало (четете още: Свръхчовешкият "Уроците на Блага" и причините да го гледаме).

Каква част от “May December” е базирана на реалните събития?

Голяма част от сюжета съответства на реалната история на Мери Кей и Вили, но има и ключови моменти, които се разминават. Действието се развива в Джорджия вместо във Вашингтон, а двамата се запознават, докато работят заедно в магазин за домашни любимци, а не в училище. Възрастовата разлика между Грейси и Джо е по-малка от тази между Летурно и Фуалау, въпреки че Джо все пак е представен като непълнолетен.

"Това е само част от голямата картина. Тази история беше просто отправна точка и начин, по който подобен сюжет имаше смисъл за мен в емоционален план", споделя Сами Бърч, режисьорът на филма.

Премиерата на “May December” очакваме до дни - на 1 декември 2023 година по Netflix (четете още: Свръхчовешкият "Уроците на Блага" и причините да го гледаме). 

More Movies & TV