Следва

Марко Лаваца: Нищо не е в състояние да имитира възприятието ви, автентичността е всичко

Health bomb: 30 минути "тиха разходка" и It'll all be alright

„Тихата разходка“ е най-античният и икономичен навик за пълна релаксация

Celebrities преди 4 месеца

Ползите от тихата разходка

През 2023 е много трудно да останем сами в пълна тишина без да ни разсейва нищо. Потопени в различни дигитални стимули, изглежда невъзможно да изчистим съзнанието си от ангажиментите и мислите, които изпълват ежедневието ни. Важно е да намерим начин да се свържем отново със себе си. Съществува един древен похват за дълголетие, който не само отваря ума и успокоява мислите, но и активира кръвообращението в цялото тяло и оксигенацията на кръвта. Той е преоткрит отново, благодарение на Gen Z по време на пандемията и е именуван „тихата разходка“. Тихата разходка бързо се превърна в цялостно движение за релаксация и здраве, което доказва ефикасността на регенериращата разходка сред природата в пълна тишина. Важно е в тези 30 минути да не поглеждаме телефона си и да не отговаряме на никого. По този начин това себелюбиво действие ще се отрази изключително положително не само на тялото, но и на ума.

Ходенето, независимо по-бързо или по-бавно, е безкрайно полезно. Доказано е, че 4000 крачки или между 30 и 45 минути (в зависимост от темпото) на ден намаляват риска от преждевременна смърт и болестта рак. Изследванията показват, че редовните дълги разходки заздравяват мускулите и костите, активират кръвообращението, подобряват кръвното налягане, елиминирайки рисковете от натрупването на мазнини и холестерол, и активират метаболизма. Оксигенацията на кръвта влияе на усещането за глад. Изследвания на Екзитърския университет показват, че дори само 15 минути ходене на ден намаляват желанието за нездравословна храна и помага при разпознаването на усещането за ситост. „Това е най-доброто лекарство, което можем да препоръчаме.“, казва д-р Рандал Томас, специалист по превантивна кардиология в клиника Майо в Ню Йорк.

„Тихата разходка“ е радост и съюзник на психичното здраве

Ползите от ходенето не са нищо ново, но са много актуални заради забързаното време, в което живеем. Концепцията „тиха разходка“ се ражда по време на пандемията, когато хората по целия свят се оказаха затворени вкъщи по принуда. Обществото демонстрира интерес към практиката, която съветва да излезем сред природата между работните срещи за разходка. Това е вероятно най-успокояващата техника против стрес. Според изследване, проведено от Глория Марк, професор по компютърни науки в Калифорнийския Университет и автор на „Attention Span”, прекарваме около 47 секунди върху определено дигитално съдържание преди да скролнем в търсене на следващия стимул. Това е изтощителен механизъм, който води до умора и стрес и в личния, и в професионалния живот. 74% от глобалното население изпитва или е изпитвало бърнаут и силен стрес. „Тихата разходка“ ни позволява да се свържем отново със себе си, да преоткрием ежедневните събития и да оставим креативните идеи да се развихрят в умовете ни. Създаването на пространство за отразяване на емоциите означава те да бъдат отработени по правилния начин и да се осмислят добре (вижте още: Health bomb: Вода с маруля срещу безсъние!).

Скуката и самотата са полезни

Проучване от 2014 г. установява, че много хора не понасят да остават насаме с мислите си. „По-голямата част от хората предпочитат да се занимават с нещо, отколкото да релаксират“, казват авторите. Ако се замислим колко шедьоври са написани от творци, попаднали в социална изолация, става ясно колко основополагащи са самотата и скуката за концентрацията и стимулирането на креативността. Този механизъм обаче не се приема лесно: самотата е избягвана, често заклеймявана и дори считана за проблем. Трябва да правим разлика между това да сме самотни и да сме сами, особено в трудни моменти в личния живот.

Инстинктът ни на хора е да търсим комфорт у останалите, за да не чувстваме липси. В това няма нищо лошо, но не трябва да подценяваме самотата, която ни помага да разберем и проработим емоциите. Тя е много полезна, когато се чувстваме претоварени от присъствието на хората около нас. „Когато хората използват тези моменти, за да изследват своята самота, те не само са принудени да се изправят срещу това кои са, но и може да се научат как да преодоляват токсичността в социалната среда“, твърди Джак Фонг, социолог от Калифорнийския държавен политехнически университет. 

30 минутки още днес привечер и всичко ще бъде наред

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 2 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.