Следва

Кой как избра да се рекламира: Идрис Елба за Calvin Klein

Възторг в петък - какви са причините

Нещо в психиката ни кара да очакваме петъците с нетърпение, какво е то?

Health преди 2 месеца

Петък вечер има специална енергия, която се усеща от почти всеки. С наближаването на края на работната седмица треперливото очакване на уикенда става почти физически осезаемо, като особено петъчната вечер се усеща почти любовно. И така, кое точно кара хората да се чувстват толкова щастливи? Ще се опитаме да вникнем в психологическите причини на този феномен - човечеството да е хепи в петък вечер.

Магията на очакването

Една от основните причини хората да са по-щастливи в петък вечер е очакването. Когато имаме настройката за нещо приятно на хоризонта, настроението подсъзнателно се подобрява. В петък вечер повечето от нас очакват заслужения отдих през уикенда, съпроводен с възможността за отпускане, забавяне на темпото, забавление и прочие приятни дейности, често споделени с приятни хора. Това очакване води със себе си чувството на вълнение и солидни дози положителна енергия, което обикновено е заразно.

Нарушаване на рутината

Другата причина за щастие в петък вечер е отдалечаването от ежедневната рутина. За много хора работната седмица е монотонна, с досадно повторяем график ден след ден. Петък вечер предлага шанс да се откъснем от тази рутина и да направим нещо различно. Излизането с приятели, нова дейност или просто релакс у дома, отдалечаването от рутината освежаващ и вълнува.

Социални връзки

Хората сме социални същества, а петък вечер често предоставя възможност за осъществяване на социални контакти. Много хора ползваме сакралната вечер като възможност да се срещнем с приятели и близки, да хапнем навън, да пием по питие или две в близкия бар, да отидем на приятно събитие. Тези интеракции са извор на щастливи емоции, предоставяйки шанс на хората да се свържат един с друг и да усетят чувството си за принадлежност.

По-ниските нива на стрес

Петък вечерите могат да доведат до по-ниски нива на стрес. С настъпването на края на работната седмица логично се отпускаме, оставяйки натиска на работното място да почака в следващите 48 часа. Чувството на облекчение намалява нивата на стрес, оттук и повишеното настроение. 

Ефектът на уикенда

И накрая, „ефектът на уикенда“ играе огромна роля в усещането за щастие. Проучванията показват, че хората са склонни да бъдат по-щастливи през уикендите, който ефект е особено изразен в петък вечер. С предстоящите почивни дни идват усещането за свобода и релакс, което определено спомага за ведрите чувства. 

Петък вечер притежава специална енергия, която кара повечето от нас да се чувстват по-щастливи. Силата на очакването, бягството от рутината, социалният контакт, снижените нива на стрес и ефектът на уикенда допринасят за това усещане. И макар и само веднъж на седем дни, настъпването на петък вечер предлага шанс за истинска наслада от живтоа. Прегръщаме доброто усещане на петъците и пожелаваме прекрасен уикенд! 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.