Следва

"Професия Блондинка" се завръща като сериал

Националната галерия представя Калина Тасева (1927-2022)

Откриването е на 5 април в 18 часа, в Квадрат 500, пл. “Св. Александър Невски”, ул. “19-ти февруари” 1. Куратор е д-р Боряна Вълчанова.

Events преди 3 седмици

Калина Тасева се нарежда сред големите имена в панорамата на българското изобразително изкуство. Тя започва творческия си път през 1950-те в изключително трудна социокултурна среда, в най-натоварените с идеологически догми години за българското изкуство. Създадените от нея творби не се влияят от художествени тенденции, характеризират се с многопластовост, с мащабно и комплексно мислене, с висок професионализъм. Със силната си творческа изява, като предизвикателство към времето, през което живее, Калина Тасева утвърждава все повече авторитета си и затвърждава яркото си присъствие в българската живопис.

Централно място до 1980-те заемат голямоформатните, многофигурни композиции на близката й историческа и възрожденска тематика. С пластична сила и емоционалност са изградени образите на македонските въстаници, революционери и хайдути, на жени, облечени в груби селски дрехи. Лицата са драматични, сурови и вглъбени. Формите в по-ранните произведения са по-декоративни, линията е ясна и категорична, а в по-късните – експресивна и динамична.


Натюрморт със сини шишета, 2004; маслени бои, платно, 82 x 100 см


Пейзаж, 1990 – те; маслени бои, платно, 105 х 133 см

Значителен дял в творчеството на художничката заема портретът. Моделите често са близки приятели, колеги и интелектуалци. Чрез статичните пози и съзерцателните състояния е пресъздаден сложният им вътрешен свят. Обстановката и приглушената светлина допринасят за търсеното психологическо въздействие.


Манастирски двор, 1999; маслени бои, платно, 50 х 60 см

Калина Тасева разгръща цялата си живописна мощ в пейзажния жанр и натюрморта, които може би най-пълно разкриват артистичната й дарба. Лиричните настроения на природата се проявяват в поредица платна от 1990-те нататък. С оригинална чувствителност, личен почерк и изявена емоционална сила художничката търси поетичното звучене на колорита.


Жени II, 1978,; маслени бои, платно, 120 х 105 см


Васил Левски и Миткалото, 1973; маслени бои, платно, 190 х 140 см

Представяне на Калина Тасева се организира за първи път в Националната галерия. В изложбата са включени произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Велико Търново, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Русе, Сливен и Ямбол, от наследниците на Калина Тасева и от частни колекции. В рамките на изложбата ще бъде показан и филмът на БНТ „Калина и комитите“ (2016).


Илинден – жените, 1978; маслени бои, платно, 160 х 230 см


Яне Сандански, 1973; маслени бои, платно, 124 х 145 см 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.