Следва

Гениалните прости неща: Бутерки с рикота, маслини и босилек

Японски кулинарни празници в ресторант Hamachi 22.10 - 05.11 2010

От 22 октомври до 5 ноември 2010г. ресторант Hamachi организира Японски Кулинарни Празници със специално меню с ястия от различни кулинарни области на Япония...

Food преди 13 години

От 22 октомври до 5 ноември 2010г. ресторант Hamachi организира Японски Кулинарни Празници със специално меню с ястия от различни кулинарни области на Япония, с дегустации на типични японски продукти, представяне на японска кулинарна литература и демонстрации за приготвяне на суши.

За първи път в България, гостите на ресторантHamachi ще имат възможност да участват в класическа японска чайна церемония.

Чайната церемония е много повече от приготвяне и опитване на чай. Тя е свързана и с консумацията на фина, изтънчена храна, приготвена по специален начин и поднесена в строг ред. Храната “кайсеки” е умален модел на японската кухня. Тя е критерят, по който се съди за японските гозби.

В първия поднос се предлага ориз, супа и сурова риба или салата. Има морски ястия и планински продукти, риба или месо, печени на жар и др. Подреждат са красиво в специално подбрана посуда, която не се повтаря по форма и дизайн. Така храната се вкусва по три начина - с очи, с уста и със сърце. Разбира се, не е забравено и сакето. Има специален ритуал, при който гостите пият от една чаша, наливайки си един на друг.

Основен водещ фактор при чайните събирания е стимулирането на вкусовите усещания.– сладко, кисело, горчиво, лютиво и солено, които много деликатно са представени в подобни чайни церемониищ. Като правило храната, която се поднася, е съобразена със сезона.

Накрая се поднасят сладки и чай. Чаят, който се използва при такива събирания, наречени чайди, е уникалният чай, наречен „Матча” или „кехлибара на живота”. Отглеждан и събиран при специални изисквания, това е един от най-скъпите чайове в света.

Чайните церемонии в ресторант Hamachi ще бъдат водени от Криси Прахова и Йоко Москович. Криси е сертифициран преподавател - чайна церемония стил Урасенке – III ниво и носител на награда от японското правителство за популяризиране на японската култура и чайна церемония.

Чайни церемонии 27 октомври и 2 ноември, 20:00 часа

Меню за чайни церемонии:

1. Ичимонджи – бял ориз
2. Ванмори – супа с мисо, даши и тофу
3. Мукодзуке – салата от лобстер, папая, грейпфрут, дайкон, соеви зърна
4. Саке
5. Агемоно – патладжани в червено мисо, саке, мирин и джинджър
6. Ориз с кестени
7. Нимоно – варени зеленчуци с морски дарове
8. Темпура
9. Якимоно – сьомга маринована в саке
10. Саке
11. Адзукебачи (кестени, кедър, соеви зърна, стъбла от бамбук, сладки картофи, червени картофи)
12. Цукемоно – мариновани зеленчуци
13. Хасун – съчетание на храни от морето и планината
14. Хашиарай – лека, прозрачна супа
15. Сладки и чай

Hamachi се намира в кв. Лозенец, ул. Орфей 3.

 

More Food