Следва

Дизайн за вдъхновение: Домовете на неизвестните известни - Барт, Даяна и Роми

Невероятни броколи с червен лют сос

Невероятни броколи с червен лют сос...

Food преди 8 години

Продължаваме със сгряващите идеи, защото времето е вледеняващо красиво и ние трябва да му отвърнем подобаващо. Предложението ни обаче този път е само разядка - изключително полезна и страшно вкусна комбинация от броколи и специален чили сос. И въпреки че на пръв поглед може да изглежда изключително простичко ястие, опиталите го вече разпространяват слухове, че е нещо изненадващо повече. Привлекателната карамелизирана повърхност и леко посолените с морска сол броколи ги правят изключително апетитни; те са крехки, но стегнати, а заедно с приятно запечените цветчета и загорели краища се превръщат във вкусен зеленчук за всеки. Когато обаче го намажете добре с този изгарящ, пикантен, апетитен червен лют сос, ето тогава вече става любимо допълнение към всяко ястие.


Необходими продукти

За лютия сос:
220 гр. Червени люти чушки
4 с.л. (42 гр.) белени бадеми, нарязани наситно
2 скилидки пресован чесън
1 ч.л. Джинджифил
4 с.л. Зехтин екстра върджин
2 ч.л. Рибен сос
2 с.л. Дижонска горчица
2 с.л. Оцет от бяло грозде
1 ч.л. Мед

За броколите:
1 глава броколи
2-3 с.л. Зехтин екстра върджин
Морска сол и пипер за подправяне

Начин на приготвяне

За лютия сос: Препичате леко белените бадеми в тиган на средна температура, докато леко покафенеят, след което ги оставяте настрана. После препичате лютите чушки, така че кожата им да потъмнее, за да можете да я обелите, когато изстинат достатъчно (може да си помогнете с нож). След като ги обелите, направете малка дупчица на върха на чушката и внимателно стиснете отгоре и избутайте семките й навън. Няма проблем, ако има останали малки парченца от кожата на чушките. Сложете готовите чушки, заедно с бадемите, чесъна, джинджифила, зехтина, рибения сос, дижонската горчица, белия оцет и меда в блендер. Миксирайте ги, докато стане гладка смес, след което я преместете в бурканче и оставете настрана. Този сос може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни.

За броколите: Загрейте предварително фурната на 230 °C. Измивате броколите , отстранявате сухия край отдолу на стеблото. С белачка отстранете влакнестата кожа от стеблата и външните клони, докато се види крехкото месо на зеленчука. Разрежете броколито по дължина на две или четири части и оставете в огнеупорен тиган. Поръсете с 2-3 с.л. Зехтин цветчетата, клоните и стеблото на броколите. Подправете леко, но навсякъде със сол и черен пипер (имайте предвид, че сосът е достатъчно солен) и ги поставете с отрязаната част надолу.

Поставете тигана на средно висока температура и като за начало запечете отрязаната страна за няколко минути. Поставени отново по същия начин ги прехвърлете във фурната, за да се запекат за 8-9 минути. След това обърнете броколите с отрязаната страна нагоре (тя вече би трябвало да е дълбоко карамелизирана) и печете още 8-9 минути, докато омекнат. Сервирайте веднага с много лют червен сос.

More Food