Траурът: етапи, продължителност, как да се справим с него?

Траурът: етапи, продължителност, как да се справим с него?

Траурът е нормален процес, произтичащ от окончателна загуба на човек, любовно съкрушение и други тежки за душата случвания. Каква е средната продължителност и какви са етапите? Как да го преодолеем по най-добрия възможен начин? Предлагаме съветите на Алин Нативел Ид Хаму, психолог

Значение: какво наричаме траур?

Траурът е един интрапсихичен процес (който не се помни, защото наличният спомен е твърде болезнен), понякога поведенчески, когнитивен и социо-културен вследствие на окончателната загуба на човек (поради смърт) или друга подобна ситуация - разочарование, развод, загуба на работа или дори на определен предмет. Така го определя Алин Нативел Ид Хаму, клиничен психолог. “Опечаленият човек е зашеметен от куп емоции като страх, вина, гняв, тъга, чувство за несправедливост, раздразнение, дори отвращение и вследствие на това реакциите, предизвикани от акумулираните емоции, може да доведе до поведенчески проблеми и отклонения. Целта ни в преживяването на траура е да успеем да продължим да живеем и да приемем тази окончателна и безвъзвратна загуба.“ Често говорим за траур в случай на починал близък. От друга страна траурът не се отнася само до смъртта, но и до друг вид раздяла - развод, уволнение, пенсиониране, загуба на домашен любимец, напускане на жилище. Понятието “траур“ е въведено през 1917 г. от известния психоаналитик Зигмунд Фройд. След това Елизабет Кюблер-Рос, американски психиатър, специализирал в областта на палеативното лечение (грижи за терминално болни пациенти) и това, че става многократно свидетел на края на човешкия живот, я кара да идентифицира етапите на скръб, през които преминава човек, губещ близък.

Седемте етапа

Генерално траурът може да се раздели на повече и на по-малко етапи. Според някои експерти могат да бъдат 5, според други 7. Продължителността на всеки един от тези “нормални и правдиви“ етапи общо взето е индивидуална. “Те дават опорните точки, които структурират едно по-добро преживяване на траура и стабилизирането на състоянието във всеки аспект от загубата. Да се премине през тези етапи е най-естествения и нормален път за нас, в който да разберем какво чувстваме и да се отърсим.“

1. Шок: този етап обикновено е кратък, но би могъл да трае по-дълго при някои хора. Става дума за един вид удивление при узнаването на лошата новина.

2. Отрицанието: отказ да повярваме/ видим/ чуем/ разберем/ загубата, което често се изразява в различни варианти на оспорване и отричане на информацията.

3. Гневът и уговарянето: агресивно поведение, насочено към нас самите или обкръжението ни, последвано от т.нар. “магически мисли“ като например “ако направя това, той ще се върне“.

4. Тъгата: обзема ни чувство на отчаяност и емоционален срив.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.