Следва

Нова кралска сватба: Татяна Маунтбатън се венча, роклята като на Меган

Хара хачи бун ме - ядеш само донякъде или как да отслабнем по японски

Колко често ви се е искало да не сте преглъщали последната хапка храна? Преяждате и съжалявате, чувствате се виновни и по-лошото - дискомфортно от препълнения стомах. Защото не сте спрели навреме и сте се поддали на така присъщата на човешките същества лакомия? Не казваме, че това е най-лошото нещо на света, но знаем, че има лесен метод, чрез който да се откажем от навика си да преяждаме.

Health преди 1 година

Тайната е в изключително проста и също толкова ефикасна техника, която идва от Япония и се нарича Hara hachi bun me или хара-хачи-бун-ме. Методът ще промени завинаги отношението ви към диетите и ще нулира тревожното ви усещане, че преяждате.

Според японския автор на книги за здравословно хранене Каки Окумура фразата "Hara hachi bun me" се превежда като "8/10 от стомаха ви". Както може да се предположи, това означава да спрете да се храните, когато се чувствате около 80% сити. Това е. Лесно, ясно, категорично. Без броене на калории, без страдание по погълнати въглехидрати, без ценно време, прекарано в умуване колко храна поех и колко виновен следва да се чувствам от това. Може би звучи малко прекалено просто, но все пак има ред важни изисквания, за да се окаже техниката ефективна във всеки отделен случай. 

Въпреки че Hara hachi bun me не ви ограничава от вида храна, която приеате, Окумура предлага да се съсредоточите върху богати на хранителни вещества ястия, а не върху празните калории, предлагани ни от чипсовете или сладките храни. Така ще се чувствате дълго време сити и ще разберете по-добре сигналите, които стомахът ви изпраща.

Но как всъщност да спрем да се храним, когато сме се нахранили на 80%? Подобно на интуитивното хранене, Окумура препоръчва да се храните бавно и да правите почивки, за да дадете на тялото си време да обработи храната и да интерпретира как наистина се чувствате. Това е малко като куиз, игра на отгатване, но както повечето неща, колкото повече го практикувате, толкова повече ще можете да уцелите сладката 80-процентова граница. Научите ли се да я разпознавате, това ще ви помогне да остлабнете, без да гладувате.


Истинските диетолози никога не ядат тези 5 храни, причините


Още едно важно уточнение: спрете да се вманиачавате върху това, което ядете. Препоръката може да звучи като точно обратното на всичко, което се твърди за диетичното хранене, но има разлика между това да си внимателен и да оставяш храната постоянно да поглъща мислите ти. Ако следвате препоръките за Hara Hachi bun me, техниката може да се превърне в начин на живот. След това ще можете да освободите място в съзнанието си за по-забавни неща, вместо денонощно да пресмятате колко калории сте изконсумирали в последното денонощие. 

Изпробвайте техниката Hara hachi bun me за няколко дни и вижте дали ви кара да се чувствате по-добре, в което сме убедени. Ако е така, продължете с нея, превръщайки я в навик. Усилието си струва, равносилно е на лекота, самочувствие и здраве. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.