Следва

Лимонен сладкиш

Когато термометърът показва 30, тези 15 храни са излишни

През лятото обикновено апетитът намалява и всички сваляме по някое друго кило. Но е абсолютен мит, че...

Food преди 7 години

През лятото обикновено апетитът намалява и всички сваляме по някое друго килце. Но е абсолютен мит, че през този сезон можеш да ядеш всичко и въпреки това да не качиш нито грам, защото е горещо и ти непрекъснато изкарваш токсини от организма си.
Има храни, които се ядат особено много през лятото, както и такива, от които неистово не желаеш да се лишиш… а трябва!

Редно е да знаеш кои лакомства трябва да избягваш… или поне колкото можеш. Постарай се!

Сладоледен сандвич



Няма спор, че по-вкусно от ванилия между две бисквитки ня-ма! Но за фигурата ти, всичко друго е по-добрият избор. В сладоледените сандвичи има наситени мазнини и над 500 калории. Обикновен сладолед или просто бисквити са по-добра идея!

Мекици



Излишно е да те убеждаваме в това, че пържените храни са вредни. Но пърженото тесто, захарта, мазнината – това определено е тежка закуска, а през лятото „затормозяващите“ храни не са препоръчителни. Вкусните мекици са „неприятелите“, които съдържат така наречените „трансмазнини“, които предизвикват киселини.

Пържени миди



Морските дарове са полезни, но не и когато са пържени. Малко от този деликатес няма да навреди, ако го споделиш с приятел, но ако изядеш цяла порция пържени миди, ще приемеш доста мазнини и калории, а след това със сигурност ще ти бъде тежко. И гузно.
Ако си падаш по морските дарове и по-специално по мидите, опитай ги варени. При тази топлинна обработка от тях се отделя полезният витамин B12, който е изключително важен за организма.

Свински ребра



Хм, говорим за изключително мазно месо и съответно за богато на мноооого калории. Като цяло, не е добра идея месото да присъства на масата ти през лятото, защото то е един от първенците в списъка със заглавие „Тежки храни“. Не е проблем да си хапваш от време на време, но не в големи количества и не толкова често.

Майонеза



Точно тази вкусотия е причината много храни да станат адски желани и предпочитани. Но определено не е най-леката добавка, която трябва да прави компания на ястието ти. Защо не опиташ да я заместиш със зехтин?

Лучени кръгчета



Лукът не изглежда като голям „враг“ на диетите, но само когато е в салатата. В този случай говорим за пържен лук, овъргалян предварително в брашно и яйца, след което – хвърлен във фритюрника да поплува на воля в огромно количество мазнина. А споменахме ли и многото сол, с което се овкусяват така апетитните лучени кръгчетата?!
Ние мислим, че е редно да пропуснеш това мезе, поне докато термометърът навън показва около 30 градуса.

Люти подправки



Ако си фен на пикантните вкусотии, не е лошо да знаеш, че през лятото се налага да смениш кулинарните си приоритети. В малко количество подправките са полезни, но когато прекалиш – ще си навлечеш ядове. Освен раздразнения стомах, с тяхната незаменима „помощ“ ще си докараш повишена телесна температура, а през летните горещини това не е приятно, не мислиш ли?

Млечни продукти



В млечните изделия през топлия сезон се създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Затова намали консумирането им до минимум.

Бургери, пица, пържени картофки



Колкото и да обичаш джънк фууд, не това е сезонът да му се обясняваш в любов. Тези „любимци“ имат високо съдържание на мазнини и увеличават риска от хранително отравяне.

Сушени плодове



Те са изключително полезни, но през лятото специалистите съветват да се лишим от тях, защото в жегите може да се отразят лошо на организма ни.

Кафе



Кофеинът също влиза в списъка на вредителите през лятото, защото има навика да дехидратира. Е, нищо няма да загубиш, ако го замениш за известно време със студен чай.

Яйца



Дори да на е лято, злоупотребата с консумирането на яйца не е никак правилно занимание. Но през лятото това правило направо се превръща в закон. Богатите на протеини яйца карат тялото да използва повече вода, борейки се с натрупалия се от белтъчините азот.

Аспержи



Аспержите имат диуретично действие върху организма, което се дължи на съдържащата се в тях аминокиселина, наречена „аспарагин“. Това влияние може да бъде полезно при инфекция на пикочните пътища, но в противен случай през лятото ефектът по-скоро ще е неблагоприятен.

Телешко месо



По-горе споменахме, че с месото не бива да се прекалява, защото е тежко. Но телешкото, освен всичко, повишава и телесната температура, което ще те накара да се чувстваш ужасно през горещите летни дни.
Така че – избягвай го известно време, независимо, че то има безброй други полезни качества. Има време да си наваксаш.

И за да не оставаш с впечатление, че всичко ти е забранено - припомняме ти 6-те здравословни коктейла, на които можеш да се наслаждаваш цяло лято. Наздраве!

 

 

More Food