Следва

Летопис на смутното време: Александър Христов

Летопис на смутното време: Галя Чолакова

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

Interviews преди 4 години

Исках да съм прокурор - от невръстна възраст се гневя на несправедливостта и злото. Но по неслучайните стечения на обстоятелствата завърших Философия в СУ "Св. Климент Охридски" (отидох на лекция на проф. Исак Паси и никога повече не пожелах да се "прехвърля" в Юридическия факултет), специализирах Психология и в крайна сметка се оказах журналист. Психопрофилът ми показва, че май съм реализирала детските си стремления... Била съм репортер в Парламента, отразявала съм дейността на Министерство на здравеопазването, на Столична община... Бях сред първите ентусиасти, които работиха в първата частна информационна агенция "Балкан", бях радиожурналист... От 13 години съм в други дебри, не по-малко вълнуващи и не по-малко изискващи деликатна дисекция, за да не се превърнеш в "жълт" писач и да забравиш, че си журналист. 13 години съм главен редактор на списание STORY и се гордея, че благодарение на кризата, оцеляхме и продължаваме да създаваме история. От няколко години трупам и телевизионен опит... "Поглъщам" Тери Пратчет, Толкин, Удхаус, Чарлз Буковски, не спирам да препрочитам Шопенхауер, Ницше, Кант, Ървин Ялом, Дъглас Адамс. Обожавам децата си и съпруга си, нищо друго не може да ме пристрасти.

Прибрахме се, смирихме се, сега ще рестартираме!

Погрижихме се един за друг, най-накрая разбрахме, че нищо и никой на този свят не съществува само заради себе си. Нищо не ни спасява, дори някои милионери психопати, ако не сме отговорни и съпричастни към всичко, което се случва, дори в другия край на света. Всичко ни засяга и застига. "Ефектът на пеперудата" не е просто приятна главоблъсканица за любителите на теорията на хаоса и Рей Бредбъри, който представя по прост и гениален начин този ефект. Откритието на математика Едуард Лоренц, че един мах с крило на пеперуда някъде в Африка може лесно да стане причина за възникването на мощно торнадо в Америка, е вдъхновено именно от Бредбъри.

Откритието на Лоренц е най-авторитетното свидетелство за диалектическата симбиоза – светът е напълно непредвидим и непредсказуем в своите закономерности и техните последствия...

Един вирус в Китай предизвика безпрецедентна световна криза и все още, въпреки карантината, има мнозина, които не вярват, че един антиупотичен сюжет се случва. Животът се подчинява на кода на хаоса, а неговият алгоритъм не се подчинява на никакви условности. Човечеството е на ръба на света си, такъв, какъвто го познава. И това не е краят ни, а началото.

Разбрахме, че можем да живеем без да консумираме. Това е нова ценност за общество, което складира. Оставете опашките и презапасяването с продукти и тоалетна хартия – те са един от симптомите на оздравяването. След дни разбираш, че не знаеш защо имаш в шкафа си толкова ненужни неща. Осъзнаваш, че този или онзи продукт нямат никаква стойност, ако ти не им я придадеш. Някой ден антиутопистите вероятно ще нарекат този период "Епохата на тоалетната хартия" и само те ще знаят какво сме "почистили" с нея.

Коронавирусът ни показа, че можем да живеем бавно, че можем без толкова много, наложени като модни тенденции неща, хора и ситуации, и ще оцелеем. Рестартираме ценностите си, икономиката си. Настървеното притежаване, общуването, просто за да се покажем някому, да го заблудим с щастлив онлайн живот, безсмислените пътувания, под предлог, че откриваме нови светове... Започваме начисто, ще се изисква повече прозорливост, дързост и мъдрост, но е крайно време да ги постигнем, за да ни има. Инерцията, празноживеенето, егоизмът и безотговорността са вирусът, от който трябва да се излекуваме. Силата е "ние", не "аз".

Имахме твърде, отнема ни се малко, за да можем да открием най-важното – човекът в нас, до нас, и да продължим. Със сигурност ще ни има и ще продължим да грешим, да се учим, за да творим история, или както казва сър Пратчет:

"Ако не превърнеш живота си в история, просто ставаш част от нечия друга история." Няма да делегириме това право!


Летопис на смутното време: Юлиан Дайнов
Летопис на смутното време: Николай Гюлеметов
Летопис на смутното време: Мария Касимова-Моасе
Летопис на смутното време: Палми Ранчев
Летопис на смутното време: Кристин Илиева
Летопис на смутното време: Мариан Башур
Летопис на смутното време: Александър Дурчев
Летопис на смутното време: Мила Искренова
Летопис на смутното време: Voin de Voin
Летопис на смутното време: Ивелина Чоева
Летопис на смутното време: Здравка Евтимова
Летопис на смутното време: Джовани Бруно
Летопис на смутното време: Аделина Дуцкинова
Летопис на смутното време: Николай Панайотов


Из "Летопис на смутното време", романът на страхотната Вера Мутафчиева от 1965-66, чието заглавие взимаме назаем за тази поредица на View Sofia:

"Защото хората не искат да разберат, че не е важно как са те ударили, а колко те е заболяло."

"Но аз си викам пък: дали винаги мисълта води движението? Дали не се случва и така, че самото движение да принуди хората към мисъл?"

"Стига сте били доволни, дето още не са ви ограбили и заклали; стига сте броили своето жалко благополучие, за връх на човешките пожелания! Има нещо над него, отвъд него. То никога не е било тъй лесно постижимо, както днес."

More Interviews