Следва

"Опенхаймер", Кайли Дженър и Тимъти Шаламе, Дженифър Анистън с прическата на Рейчъл и несмешките на водещия: главното от "Златен глобус" 2024

От най-слабия до най-добрия: филмите на Майкъл Ман по повод "Ферари"

He's the Mann. 

Movies & TV преди 3 месеца

Приятно развълнувани от наградите “Златен глобус” и много ентусиазирани за предстоящите “Оскари”, решихме да се потопим в света на седмото изкуство. Новите заглавия, редом до добре познатите класики, превзеха ежедневието ни и ни припомниха защо киното е толкова велико.

В рамките на малкия ни филмов маратон, особено впечатлени останахме от филмографията на една легенда в индустрията, чиято режисьорска кариера продължава вече повече от четири десетилетия. Името на Майкъл Ман може и да не е познато за всеки, но филмите му със сигурност са. Творчеството му се разгръща в различни жанрове - от криминални драми до хорър и биографични истории, а последното съкровище в колекцията му е филмът "Ферари".

Вдъхновени от последната му лента, подготвихме класация с всички пълнометражни филми на Майкъл Ман, подредени от най-слабия до най-силния според кинокритиката >>>

Хакер, 2015

В главните роли: Крис Хемсуърт, Тан Уей, Виола Дейвис

Майкъл Ман има безкомпромисен стил и желание да експериментира с възможностите на новите технологии, което може да бъде нож с две остриета. “Хакер” е перфектният пример за това, защото въпреки положителните си черти, не е любимец нито на кинокритиците, нито на зрителите.

В главната роля е Крис Хемсуърт - хакер, освободен от затвора, за да помогне на властите в залавянето на друг, по-опасен киберпрестъпник. Сюжетът е интригуващ, но поради факта, че е заснет изцяло дигитално, филмът губи от чара си. Самият Ман споделя, че може би идеята му е изпреварила времето си и “Хакер” би бил по-добре приет, ако бъде погледнат от перспективата на бъдещето.

The Keep, 1983

В главните роли: Скот Глен, Юрген Прохнов, Иън Маккелън

Нищо в жанровата палитра на Ман не се откроява толкова силно, колкото една от най-ранните му ленти - “The Keep”. В този филм няма криминални, екшън или биографични елементи, а само свръхестествени черти, типични за хоръра.

Действието се развива по време на Втората световна война и се фокусира върху необичайна крепост. Войници от нацистката армия я превземат, само за да се изправят пред призрачно присъствие, което я обитава. Нечистата сила се превръща в причината за тяхната злощастна съдба (четете още: Любим на критиката, по действителни събития и абсолютно скандален: "May December").

През значителна част от времето е трудно да се разбере какво се случва на екран, тъй като “The Keep” е бил редактиран точно преди официалната си премиера и внесените корекции правят лентата леко безсмислена. Въпреки това филмът има своя потенциал и може да му бъде вдъхнат втори живот, ако бъде преработен в съвременен контекст.

Обществени врагове, 2009

В главните роли: Джони Деп, Крисчън Бейл, Марион Котияр

“Обществени врагове” може би е най-разпознаваемият филм за известния банков обирджия от епохата на Голямата депресия - Джон Дилинджър. Главните роли са поверени на Джони Деп и Крисчън Бейл - първият влиза в образа на Дилинджър, а вторият - в този на Мелвин Първис, агентът, на когото е възложено да го ликвидира.

Сценарият е добре структуриран, но нещо в актьорската игра и детайлите не е достатъчно, за да се превърне филмa в класика.

The Jericho Mile, 1979

В главните роли: Питър Щраус, Роджър Е. Мозли, Ричард Лоусън

“The Jericho Mile” е първият филм на Майкъл Ман въобще. Забележителното в този случай е, че действието до голяма степен се развива в затворническа обстановка, но вместо статисти и добри декори, Ман заснема цялата лента в затвора Фолсъм.

Сюжетът разказва за осъден на доживотна присъда затворник, чиято мечта е да се превърне в световноизвестен бегач. Той се надява, че с усилията и усърдната си работа ще впечатли началника на затвора и ще получи разрешение да участва в Олимпийските игри. Въпреки че “The Jericho Mile” има някои забележки, ясно показва таланта на Ман, който предстои да се разгърне (четете още: Историята на Кристобал Баленсиага: трейлърът).

L.A. Takedown, 1989

В главните роли: Скот Планк, Алекс Макартър, Майкъл Рукър

Дали "L.A. Takedown" е страхотен криминален филм в традиционния смисъл на този жанр? Може би не, но това е прототипът на превърналия се в хит “Жега” от 1995 година. Удивително е да бъдат направени паралели между двете ленти и чрез тях да бъде проследено развитието на Майкъл Ман като режисьор.

Али, 2001

В главните роли: Уил Смит, Джейми Фокс, Джон Войт

Биографичният филм, посветен на харизматичния боксьор Мохамед Али, майсторски пресъздава ключови моменти от живота и кариерата му. Уил Смит се справя блестящо с поверената му главна роля и два часа и половина минават преди да сте се усетили. Филмът има своите слаби моменти, но въпреки това заслужава вниманието ви.

Ферари, 2023

В главните роли: Адам Драйвър, Пенелопе Крус, Шейлийн Удли

Последната режисьорска творба на Майкъл Ман е биографичен филм, посветен на създателя на "Ферари" - Енцо Ферари. Господин Ферари е съживен на екрана от вече добре познатия ни Адам Драйвър, а действието се разгръща през 1957 г., една особено значима година за автомобилния магнат.

Лентата излезе само преди десет дни и ви съветваме да ѝ отделите няколко часа от времето си, за да се запознаете с историята зад червения цвят и емблематичното конче на марката.

Маями Вайс, 2006

В главните роли: Колин Фарел, Джейми Фокс, Гун Ли

Дори да не сте го гледали, със сигурност сте чували за култовия “Маями Вайс”. Филмът е като капсула на времето, запазила в себе си не само визията, но и атмосферата на 2000-те години. За тези от вас, които са пропуснали този шедьовър на Ман, издаваме, че лентата проследява двама детективи от отдела за борба с наркотиците, тяхното приятелство и начина, по който навигират животите си, както в личен, така и в професионален план.

Това не е най-доброто представяне на Ман в екшън жанра, но със сигурност ще ви допадне ако търсите уникално поднесен и стилен филм за ченгета.

Съучастникът, 2004

В главните роли: Том Круз, Джейми Фокс, Джейда Пинкет Смит

Единственото по-хубаво от типичните за Том Круз роли, са тези, в които той излиза от зоната си на комфорт. Подобни моменти във филмографията му се броят на пръсти, но един от тях може да бъде видян във филма на Майкъл Ман “Съучастникът”.

Круз се превъплъщава в безмилостен наемен убиец, а Джейми Фокс е таксиметров шофьор, принуден да изпълнява поръчките му и да го кара от задача на задача. Филмът е изпълнен с напрежение, за което допринася и изключителния начин, по който Ман снима нощните сцени в лентата.

Преследвачът, 1986

В главните роли: Уилям Питърсън, Джоан Алън, Брайън Кокс

Въпреки че това далеч не е най-известният филм за Ханибал Лектър, “Преследвачът” определено създава чудесен негов портрет, благодарение на убедителната игра на Брайън Кокс. Лентата се фокусира върху странната връзка между агента на ФБР Уил Греъм и Лектър. Греъм отчаяно се нуждае от помощта на Ханибал, за да залови сериен убиец.

Последният мохикан, 1992

В главните роли: Даниъл Дей-Люис, Маделин Стоу, Уес Стъди

"Последният мохикан" е мащабен исторически екшън, в който Даниъл Дей-Люис се вписва повече от перфектно. Лентата е доказателство за това, че ако Майкъл Ман е искал да прави повече исторически филми, той е можел да превърне това в свой специалитет.

Действието се развива през 1700 година и представя на зрителите конфликта между френските и британските войници в Америка и как техните противоречия влияят на живота на различни хора с различен произход, включително и на индианците мохикани.

Вълнуващ, нетипичен и изключително интригуващ, този филм е парченце разнообразие във всяка колекцията от филмови заглавия (четете още: Неузнаваема София Вергара като наркобаронеса в "Гризелда").

Крадец, 1981

В главните роли: Джеймс Каан, Джеймс Белуши, Робърт Проски

Ролята на Джеймс Каан в “Thief” е една от най-добрите в кариерата му. Той се превръща в мъж, който подобно на много майстори крадци в киното, иска да се пенсионира възможно най-рано. Героят му съставя план за последния си голям удар и сюжетът проследява подготовката и изпълнението на обира на живота му.

“Thief” използва една добре позната идея и прави чудеса с нея, и е задължителен за всеки, който иска да се наслади на добър филм с още по-добър обир.

Вътрешен човек, 1999

В главните роли: Ал Пачино, Ръсел Кроу, Кристофър Плъмър

Само няколко години след "Жега", "Вътрешен човек" показва ясно, че Пачино е скритият коз в ръкава на Ман. Лентата среща ветерана в киното с друг отличен актьор - Ръсел Кроу, а самият сюжет е базиран на реални събития, свързани с драматични разкрития за тютюневата индустрия на Америка.

С продължителност от два часа и 40 минути, "Вътрешен човек" се отличава с динамичност и брилянтна актьорска игра. Ако се чудите дали да отделите от времето си за него, ще ви издадем само, че филмът донесе на Ман три номинации за "Оскар" - за най-добър режисьор, за най-добър адаптиран сценарий и за най-добър филм.

Жега, 1995

В главните роли: Ал Пачино, Робърт де Ниро, Вал Килмър

Когато говорим за филми, комбинацията от Ал Пачино и Робърт де Ниро винаги е гаранция за успех. Въпреки че пътищата им не се пресичат толкова често, колкото бихме искали, тяхната игра в "Жега" е олицетворение на добро кино.

“Жега” стъпва на сценария на "L.A. Takedown" и го превръща в истински съвременен епос. Продължителността от близо три часа е умело балансирана от сценария и поднася на зрителя всичко, на което Ман е способен.


 

More Movies & TV

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 54 минути

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.