Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 16.10 - 22.10

Диета за имунната система: най-важните храни

Какво да хапваме, за да защитим организма и да го запазим здрав

Food преди 6 месеца

Правилните храни помагат на тялото да предотврати или да се справи по-лесно с вируси и бактерии. Благодарение на тях тялото повишава защитата си. Здравето, енергията и силата вървят ръка за ръка. А тук ключово е с какво се храним. Очевидно на първо място са много видове плодове и зеленчуци, но не само: млечните ферменти в киселото мляко или дори флавоноидите, съдържащи се в черния шоколад се оказват помощници за повишаването на имунната защита.

Ето какво да хапваме, за да подсилим имунната система

Спанакът е богат на витамин С

Спанакът е чудесен източник на витамин С и фолиева киселина, следователно повишава имунната система и възстановява клетките. Този зелен листен зеленчук поддържа тялото добре хидратирано и повишава енергийните нива.

В допълнение към спанака, всички горчиви зеленчуци са начело в списъка с неща, които трябва да ядете за укрепване на имунната система. Радичио, цикория, глухарче и каталония, в допълнение към спанака, са истински съюзници в борбата с болестите. Техните диуретични свойства помагат на тялото да се детоксикира, позволявайки му да се пречисти дълбоко. Както спанакът, така и другите горчиви зеленчуци могат да се консумират както сурови, така и варени, но е за предпочитане да са сурови, за да не се променят ценните им хранителни свойства.

Броколите имат противовъзпалителни свойства

Броколите са сред най-известните храни с отлични противовъзпалителни свойства. Осигуряват минерални соли. Гответе ги на пара и ги овкусете с малко зехтин, сол и черен пипер: те ще запазят органолептичните си свойства непроменени.

Чесънът потиска растежа на бактериите

Чесънът също е една от храните, които подобряват имунната система. Съдържа сяра - вещество, което потиска растежа на бактериите и поддържа червата чисти. Алицинът и сулфидът, които си набавяте чрез чесъна, стимулират клетъчното възпроизвеждане и размножаване, необходими за борба с инфекциите.Алицинът има антибиотично, антимикробно и противогъбично действие, като значително повишава имунната защита. Поради тази причина хората, които редовно включват чесън в ястията, страдат от почти 50% по-малко сезонни заболявания и се възстановяват по-бързо от грип и настинки.

Нарът е богат на витамини

Нарът не само помага на кожата, но и на организма. Той е богат на хранителни вещества, антиоксиданти и витамини. Тези свойства го правят идеален плод за борба с настинки и грип и като цяло за профилактика на сезонни заболявания. Консумирайте 1 или 2 всеки ден по това време на годината - самостоятелно, като допълнение към салати или като сок.


FODMAP: подробно ръководство за начинаещи


Медът, прополисът и пчелното млечице помагат за предотвратяване на инфекции

Пчелното млечице, храната, с която се храни пчелната майка, е концентрат от полезни вещества: витамини от групи А, В, С и Е; минерали като мед, желязо, фосфор и селен; ненаситени мастни киселини и калций. Приемането на чаена лъжичка сутрин, за предпочитане на празен стомах, би помогнало за предотвратяване на инфекции. Медът съдържа и вещества с бактерицидно и антибиотично действие. Една супена лъжица всеки ден, може да помогне срещу кашлица, грип, настинки и болки в гърлото, като дезинфекцира дихателните пътища. Прополисът, веществото, с което пчелите покриват кошера, е друг отличен продукт за здравето. Има високо съдържание на аминокиселини, витамини, етерични масла, микроелементи и биофлавоноиди, което помага за предотвратяване на вирусни и бактериални заболявания. Приемът на прополис е препоръчителен при сезонни респираторни заболявания, както и при понижена имунна защита поради стрес, тревожност и депресия. Всъщност, когато стресът се увеличи, засяга имунната система, което ни прави по-уязвими към болести.

Цитрусовите плодове укрепват имунната система

Цитрусовите плодове са известни като отлични пазители на здравето. Портокалът, лимонът, грейпфрутът и лаймът имат високо съдържание на витамин С, който помага на имунната система да се бори с болестите. Освен това витамин С подпомага усвояването на желязото, съдържащо се в растителните храни, така че консумацията на различни видове плодове и зеленчуци заедно с цитрусовите плодове има двоен полезен ефект. Червеното грозде и бананите също са плодове, които повишават имунната защита. Богати на калий, те укрепват костите и действат като щит срещу множество вируси и бактерии.

Бобовите растения повишават защитните сили

Ежедневно трябва да се консумират леща, боб, нахут и грах. Бобовите растения всъщност имат високо съдържание на желязо, което ги прави много полезни. Трябва да се консумират добре сварени, за да може червата да ги понасят по-добре. Също така е хубаво да се консумират цели - с кората, защото там са концентрирани противораковите вещества. Соята също е полезна, тъй като е богата на фитоестрогени, способни да предпазват от тумори на гърдата и матката.


Дзадзики - лесно, леко, лирично сосче и неговата оригинална рецепта


Тъмният шоколад намалява лошия холестерол

Тъмният шоколад е в състояние да укрепи група лимфоцити, които са способни да подобрят защитата ни. Богат на растителната молекула флаванол, той има хипотензивно и защитно действие върху сърцето, тъй като намалява количеството на липопротеини (лошия холестерол). Той също така потиска активирането и агрегацията на тромбоцитите, забавяйки процеса на атеросклероза, а също така има добро съдържание на витамини. Повишава имунната система, стимулира усвояването на желязо и предотвратява окисляването на клетките (по този начин забавя клетъчното стареене). Витамин А забавя стареенето, стимулира клетъчното възпроизвеждане на кожата и косата и подпомага растежа на костите.

Киселото мляко предпазва организма от вируси и бактерии

Киселото мляко е богато на живи и активни млечни ферменти, истински „добри бактерии“, способни да подобрят и предпазят чревната флора от всякакви нападения. Киселото мляко помага за защитата на имунната система, като регулира бактериалната флора. Освен киселото мляко се препоръчват всички ферментирали храни, особено кефир. Много богат на пробиотици, кефирът помага в борбата с вирусите и бактериите.

Сокът от алое е естествен лек

Сокът от алое е естествен лек за предотвратяване на грип. Сокът му съдържа микс от витамини. Консумиран сутрин е идеалното решение за гарантиране на желязно здраве.

Джинджифилът помага в борбата с инфекциите

Джинджифилът е корен, който се използва широко в азиатската кухня. Причината? Носи големи ползи за здравето, като по този начин се оказва една от съставките номер едно в природната медицина, която е на мода на Изтока от векове. Джинджифилът съдържа няколко антиоксиданта, които помагат в борбата с инфекциите и противодействат на клетъчното стареене, като избягват клетъчното окисление. Може да се използва пресен, изсушен, стрит на прах...полезен е всякак. В допълнение към джинджифила, други полезни корени и подправки са черен пипер, карамфил и канела, способни да активират отново метаболизма и да елиминират токсините и отпадъците.

Лютият червен пипер и подправките са естествен аспирин

Подправките и особено лютият червен пипер са чудесни в борбата с грип и настинка, защото са естествени източници на ацетилсалицилова киселина, която е основната съставка на аспирина, с който всички се лекуваме от сезонни заболявания.


Днес сме на тапас: най-добрите 5 рецепти за чиста испанска наслада


Гъбите помагат на белите кръвни клетки.

Гъбите съдържат бета-глюкани, сложни въглехидрати, които подобряват активността на имунната система срещу инфекции и дори срещу тумори. Високото съдържание на селен помага на белите кръвни клетки да произвеждат цитокини - протеинови молекули, които се използват за клетъчна регенерация. Гъбира са богати и на бета-глюкан - имуностимулант, който активира белите кръвни клетки, отговорни за защитата срещу вирусни и бактериални инфекции.

Лукът има антисептични и антибактериални свойства

Твърди се, че лукът абсорбира бактериите. Не искаме да преувеличаваме, но има известна истина в това популярно вярване. Подобно на чесъна, лукът също е естествено средство срещу грип и настинка. Този зеленчук има антисептични и антибактериални свойства. Нарежете няколко резена в салатата си, използвайте го за овкусяване на зеленчукови супи или ризото – вкусно и полезно.

Зеленият чай помага на организма да се бори с грипния вирус

Зеленият чай е най-консумираната напитка в Азия. Той е широко използван в природната медицина. Съдържа полифеноли - мощни антиоксиданти, които повишават имунната система и се борят със свободните радикали. Освен това съдържа катехини - вещества, способни да убиват грипния вирус. Според изследване, проведено в Харвардския университет, пиенето на пет чаши черен чай на ден помага на имунната система да подсили защитата си благодарение на теанина.

More Food